4. NEDELJA MED LETOM

Tiskana oznanila (.pdf)

 

 

 

 

NA GORO…..

Evangelist Matej je z blagri pričel govor na gori. Gora spominja na goro Sinaj, kjer je dal Bog Izraelcem 10 zapovedi. 10 zapovedi je predstavljalo osnovni življenjski okvir judovskega ljudstva. Tudi Jezus postavi neke vrste življenjski okvir za kristjane. Ne odpravi 10 božjih zapovedi, ampak jih dopolni in poglobi.
Vedno znova slišimo: “Slišali ste … jaz pa vam pravim …” Govor na gori je povzetek Jezusovega nauka, je neke vrste Jezusov avtoportret. Kar pravi, je sam živel. Vabi nas, da bi živeli kot on. Če ga bomo poslušali, nam obljublja srečo. Potolaženi bomo … nasičeni … Boga bomo gledali in naše bo nebeško kraljestvo.
Sodobni človek težko sprejme Jezusove blagre. Blagor ubogim in blagor lačnim in žejnim … blagor preganjanim … S takšnimi načeli ni možno živeti! Seveda, je potrebno blagre razložiti. A kljub vsemu načela težko uskladimo s konkretnim življenjem.
Kaj naj vse krivice vdano prenašamo? Ali naj se odrečemo vsemu lepemu v življenju? Kaj pa boj za človekove pravice?
Neki mož je takole menil: “5 % od tega kar Jezus uči, se da uresničiti v življenju, sicer so potrebni komolci, drugače človek nikamor ne pride.”
Mnogi kristjani imajo odnos do Boga v stilu: daj – dam. Če se trudijo izvrševati svoje dolžnosti, mora tudi Bog nagraditi njihovo prizadevanje. Če kristjan spoštuje 10 božjih zapovedi in redno hodi k nedeljski maši, ga mora Bog nagraditi. Če se Bog tega ne drži, ker jih zadene trpljenje, so ogorčeni in začno dvomiti o pravičnem Bogu.
Včasih kristjani pozabimo, da je ljubezen glavna zapoved, ki jim daje smisel in življenje. 10 zapovedi so najnižje zahteve. Sv. Pavel piše Korinčanom, da bi bila brez ljubezni celo vera brez vrednosti. Ljubezen ne pozna meja. Po svojem bistvu je neomejena, ker je odgovor na brezmejno Božjo ljubezen. Prav to nam želi Jezus povedati v blagrih.
Govor na gori in blagri niso konkretna navodila v smislu nravnih norm. To niso členi državne ustave. Blagri nam tudi ne dajejo patentov kako danes ohraniti mir v svetu in urediti medsebojne odnose.
Govor na gori nam kaže, da ljubezen presega zapovedi in zakone. Kako ubog je kristjan, ki se zadovolji le z izpolnjevanjem zapovedi. Je kot hiša z lepo zunanjostjo – v notranjosti pa je prazna. Kdor ljubi, ne sprašuje kaj je zapovedano, ampak naredi vse kar zmore. Izpolnjuje zapovedi, a gre še naprej.
Svetniki so nam pokazali, kam Bog pripelje človeka, ki se odpre ljubezni. Svetniki so pravi razlagalci, kaj nam Bog hoče povedali z blagri.

Obvestila

 • Danes, v nedeljo bodo starši birmancev pri maši svojemu birmancu/ki izročili Sv. pismo.
 • Danes, v nedeljo bo v Otaležu ob 16h srečanje dekanijskih otroških pevskih zborov.
 • Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste sodelovali pri Svetopisemskem maratonu. Povabljeni v svetopisemsko skupino k poglobitvi Sv. pisma.
 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje svetopisemske skupine.
 • V sredo bomo imeli dekanijski duhovniki v Ledinah ob 9h sv. mašo.
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
 • V četrtek bomo obhajali praznik Jezusovega darovanja. Pri sv. maši bo blagoslov sveč.
 • Prvi petek v mesecu bo v Sp. Idriji od 8h do 18h dan celodnevnega češčenja. Vzemite si čas za Jezusa v tihi molitvi. K adoraciji vabljen vsak posameznik.
 • V petek dopoldne bom v Sp. Idriji obiskoval bolne in ostarele.
 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 14.15 vaje za otroški pevski zbor.
 • V petek na god sv. Blaža, bom v Sp. Idriji kot tudi v nedeljo in v Ledinah pri sv. maši blagoslovil grla na priprošnjo sv. Blaža.
 • V petek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje za mlade.
 • V soboto bo v Cerknem ob 16h dekanijsko srečanje bralcev Božje besede. Gost srečanja bo g. Pavle Ravnohrib.
 • V nedeljo se bo v Sp. Idriji ob 17h pričel tečaj PRIPRAVE na ZAKON. Srečanja bodo potekala šest zaporednih nedelj. Vsaj teden prej se prijavite župniku. Dodatne informacije na: 031 871 998 ali miro.marinic@rkc.si.
 • sredo, 8.2. bo organiziran župnijski smučarski dan v Zoncolan. Cena za odrasle je 52€, za otroke od letnika 2009 – 2015 je 32€ in letnike 2016 – 2020 je 22€. V Ledinah bo prijave sprejemala ga. Sonja Bogataj (041 376 094), v Sp. Idriji pa ga. Simona Golja Kosmač (031 335 621).
 • V nedeljo, 12. 2. bo Maruška Šinkovec v skupnosti Communauté des Béatitudes izrekla svoje prve zaobljube. Molite zanjo.
 • V torek, 14.2. bo v Sp. Idriji na god sv. Valentina srečanje za upokojence. Ob 17h ste vabljeni k sv. maši, po njej pa v župnijsko dvorano na veselo druženje. Gospodinje naprošam za peko peciva. Prosim, da sporočite ga. Simoni.
 • V četrtek, 16.2. bo v Idriji ob 19h projekcija filma Srečen bo čas o Antonu Martinu Slomšku. Vstopnina je 5€.
 • V spomin in blagor rajnih, darujte za sv. maše. Krizantema ali svečka manj na grobovih rajnih, se ne bo poznalo, dar za sv. maše pa bo imel trajnejšo vrednost v nebesih. Sv. maše bo opravil duhovnik drugod.

Župnijski misijon 2019

PREBERI VEČ

Dnevna Božja Beseda