Prva stran2018-12-05T15:09:05+00:00

2. POSTNA NEDELJA

DA SMO TUKAJ…

“Učenik, dobro je, da smo tukaj, naredimo tri šotore: enega tebi, enega Mojzesu in enega Eliju”, je rekel Peter Jezusu. Hotel je, da bi čudovito doživetje Jezusovega spremenjenja na gori vsaj še nekaj časa trajalo. Ni vedel, da je to le stopnja na poti v Jeruzalem, kjer bo križanje.
Namen Jezusovega spremenjenja je bil, da bi učenci celovito spoznali Jezusovo mesijanskost, ki vsebuje tako mogočnost in uspeh, kot ponižanje in zlom. Učencem naj bi bilo jasno, da križanje na Golgoti spada k mesijevemu poslanstvu. Zato sta Mojzes in Elija govorila o smrti, ki Jezusa čaka v Jeruzalemu. Toda učenci tega niso dojeli. Imeli so predstavo o mogočnem Mesiji. Biti v njegovi službi je častno in koristno. Spremenjenje je le potrdilo njihovo prepričanje. Zato si je Peter zaželel, da bi ostali na gori.
Tudi mi smo podobni apostolom. Kadar nam dobro gre, smo radi kristjani. Ko smo v stiski, si želimo, da bi nam Bog priskočil na pomoč. Poleg Velike noči pa težko sprejemamo Veliki petek. Skušnjava, da bi sledili Jezusu le v srečnih trenutkih našega življenja, ostane. Kot je bilo za apostole spremenjenje začetek skupne poti z Jezusom v Jeruzalem, tako se moramo tudi mi zavedati, da gre naša pot z Jezusom skozi svetlobo in temo. Trije učenci, ki so bili priče pri Jezusovem spremenjenju, so bili tudi priče Jezusovega krvavega potu na Oljski Gori. Peter, Jakob in Janez naj bi razumeli, da križev pot ni nesreča in usoden. Doživetje na gori Tabor naj bi jim pomagalo, da bi lažje šli za Jezusom na Golgoto. Tako naj bi tudi nas Božja služba v postnem času utrdila v prepričanju, da so naše trpljenje in skrbi, ki jih imamo, naš prispevek k hoji za Kristusom. Mogoče se nam bo v tem postnem času posrečilo razumeti, kar je zapisal sv. Pavel: “Veselim se, ko trpim za nas ter s svoje strani dopolnjujem v svojem mesu, kar primanjkuje Kristusovim bridkostim” (Kol 1, 24). Za Pavla vsebuje trpljenje odrešujočo moč. Tudi Pavel je doživel neke vrste goro Tabor, ko ga je Kristus poklical v svojo službo. Zato se je zavedal, da k hoji za Kristusom spadata tako slava kot ponižanje. Evangelij druge postne nedelje hoče tudi nam približati resnico, da vstalega Kristusa ni brez križanega.

Obvestila

 • Predstavnike staršev veroučencev vabim, da sprejmete Marijin kip, ki bo obiskal vsako družino. Vzemite si čas za skupno molitev.
 • V postnem času bo v Sp. Idriji vsak dan uro pred sv. mašo adoracija.
 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje Karitas.
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji ob 19.30 vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bo v Sp. Idriji ob 18h v kapeli molitvena ura. Vabljeni.
 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 14.15 vaje za otroški pevski zbor.
 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 19h vaje za mladinski pevski zbor.
 • V soboto bo sv. maša za notranje ozdravljenje, sledijo molitve za ozdravljenje notranjih ran in osvoboditev rodbinskega debla.  
 • V nedeljo bodo veroučenci pri sv. maši v Sp. Idriji in Ledinah obdarili mame.
 • V času prvomajskih praznikih se pripravlja dekanijsko romanjeTOSKANA in CINQUE TERRE od 23.-26. april 2019. PRIJAVNICA  Glavna točka, poleg nepozabnih Firenc in čudovite Siene bodo Cinque Terre. Kratka gorska veriga se strmo spušča v morje, vmes so male dolinice, kjer je med morjem in pečinami zraslo pet ljubkih vasic. Med slikovitimi ribiškimi vasicami ležijo vinogradi, ki se v terasah dvigujejo proti vrhu, tam pa jih obkrožajo pinije. Sprehodili se bomo po vaseh, občudovali staro arhitekturo. Z vlakom se bomo peljali skozi slikovite tunele in previse. Na povratku si bomo ogledali kraj, kjer kopljejo znan Kararski marmor. Prijave na listih oddajte ga. Rozini Kutin ali ga. Mateji Kavčič. Cena romanja 329 EUR. Položnice za prijavnino (100€) vam bodo po prijavi poslali s TRUD-a. Polni se že drugi avtobus, tako da so še prosta mesta.
 • Vsak prvi petek v mesecu bo v Sp. Idriji od 8h do večerne sv. maše dan celodnevnega češčenja. Povabljeni na molitev v pripravo na Postni misijon leta 2019. Vzemite si čas za Jezusa v tihi molitvi.
 • V spomin in blagor rajnih darujte za sv. maše. Ena krizantema ali svečka manj na grobovih rajnih, se ne bo poznalo. Dar za sv. maše pa bo imel trajnejšo vrednost v nebesih. Sv. maše bo opravil duhovnik drugod.

Župnijski misijon 2019

PREBERI VEČ

Dnevna Božja Beseda