Katehumenat v dekaniji Idrija-Cerkno

Katehumenat, preprosto rečeno verouk za odrasle, to je  prastara izkušnja Cerkve, kako odrasle voditi na pot vere in jih spremljati k zakramentom uvajanja (krst, birma in sv. obhajilo). Kot tak, je katehumenat  prilagojen duhovni poti odraslih, zato je razdeljen na obdobja iskanja in korake ali stopnje napredovanja. Več o vsem tem na našem prvem srečanju in v nadaljevanju.

Na pot vere katehumena običajno spremlja boter, oziroma spremljevalec. To je nekdo, ki je katehumenu blizu, ga pozna se z njim pogovarja in zanj moli…

Zaradi praktičnih razlogov katehumenat za vse župnije našega dekanijskega prostora, organiziramo v Idriji. Tam se bomo tedensko in redno zbirali v primerni uri in ob izbranih vsebinah krščanske vere.

Spoštovani, pred nami je prvo pomembno dejanje: osebna odločitev.

Pogumno stopimo na pot, ki naj nam pomaga poglobiti vero v Boga. Dovolimo Jezusu naj vstopi v naše življenje. Odkrijmo in poiščimo primernega spremljevalca. Oglasimo se, če mogoče, pri domačem župniku, potem pa veselo na prvo informativno srečanje v nedeljo 4. oktobra ob 17.uri.

Prisrčen pozdrav in na veselo snidenje!

  • Kaj je katehumenat?

Katehumenat je uvajanje odraslih v krščanstvo. Morda, četudi ste že odrasli (stari najmanj 18 let), niste imeli priložnosti, da bi prejeli zakrament svetega krsta, svetega obhajila in svete birme. Morda pa še niste prejeli le katerega od teh zakramentov. Če Vas priprava na prejem omenjenih zakramentov in s tem priprava na krščansko življenje zanima, Vas obveščam, da je možnosti v škofiji Koper, kar nekaj.
Morda poznate med svojimi odraslimi prijatelji, znanci ali sorodniki, sosedi, sošolci ali sodelavci še koga, ki bi ga utegnila zanimati priprava na prejem zakramentov in krščansko življenje. Radi ga obvestite in povabite, da z Vami prične obiskovati katehumenat.
Pridite na informativni pogovor v župnišče ali na prvo srečanje.

  • Kaj obsega in koliko časa traja katehumenat?

Vera je čudovita vrednota. Tesna povezanost z Bogom človeka osrečuje že na zemlji, daje smisel vsemu delovanju, je močna opora v vsakdanjem življenju in pot k srečnemu posmrtnemu, večnemu življenju.
Uvajanje in spremljanje kandidatov, t.i. katehumenov, v krščanstvo traja vsaj eno leto v upanju, da bodo nato zmogli nadaljevati pot vere v župnijskem občestvu. Pot uvajanja je prilagojena duhovni ravni odraslih. V tem obdobju spoznavamo smisel našega bivanja, odrešenjsko zgodovino izvoljenega ljudstva, bogastvo zapisane svetopisemske besede, lepoto krščanskega bogoslužja in prakso krščanskega življenja. Na tej poti razlikujemo posebna obdobja iskanja in zorenja ter različne stopnje ali korake, po katerih katehumen napreduje.

  • Prvo stopnjo zaznamuje začetna želja postati kristjan in približevanje Cerkvi, ki kandidata sprejme za katehumena.
  • Druga stopnja katehumenom omogoča spoznavanje vere in jih usmerja v bližnjo pripravo na sprejem zakramentov.
  • Tretja stopnja je vsa usmerjena v pripravo na sprejem zakramentov, ko izbrani katehumeni sprejmejo svete zakramente po približno enem letu priprave.

Temu sledi še t.i. uvajanje v skrivnosti – kako živeti kot kristjan.