15. NEDELJA MED LETOM

 

Oznanila

Mašni nameni

 

 

OD BOGOSLOVJA DO NOVE MAŠE

Ko sem se pred šestimi leti odločal za vstop v bogoslovje, sem se zaradi majhnega, a »zoprnega« vprašanja: »morda bi se pa tudi jaz dobro počutil in bil srečen kot duhovnik?« Ko so se začela takšna vprašanja v moji glavi kar naprej ponavljati (bila so že kar nadležna), sem se odločil, da Bogu dam priložnost – naj mi v bogoslovju pokaže, kaj resnično želi.«

In to prepričanje sem ohranil vse do danes: če je Bog konkreten in oseben Bog, kot se nam predstavi Jezus, potem ni daleč stran od človeške stvarnosti – naj torej klic, ki sem ga »površno« začutil, tudi konkretno dokaže in pokaže. In to je, mislim, tudi storil. Ko se je na moji poti kaj zataknilo (in zatakniti se mora), takrat sem vedno neučakano, celo jezno, Gospoda spraševal, kaj mi je tega treba – hkrati pa nekje v globini čutil, da Gospod že ve, kaj dela, in pritanjeno čutil Njegov blagoslov.

In to je bilo tisto, kar sem Bogu zmeraj prigovarjal v molitvi: »Daj mi vedeti, da me imaš rad in si z menoj, tudi ko gredo stvari narobe«. To ga prosim še danes in s to prošnjo vstopam v duhovništvo.

Moje novomašno geslo, ki je dejansko malo poetičen prevod mojega imena iz hebrejščine, me spremlja ravno na ta način: ljudje – tudi (ali predvsem) duhovniki – smo takšni, kakršni smo – brez Gospoda smo pač le prah. Zavedajoč se tega ali ne, je Božja milost tista, ki nam daje, da smo in da poskušamo postajati boljši.

In če je Gospod Bog iz ribičev, pocestnic, revežev, kruljavih, samozadostnežev, hinavcev … bil sposoben napraviti svoje učence – če so se le prepustili, da jih je zajela Njegova milost –, potem je gotovo možnost tudi zame. In to je druga prošnja, s katero vstopam v duhovništvo: da bi se vedno zavedal, da sem pred Gospodom le prah. Le prah, ki pa ga Gospodova moč vedno znova dvigne in po njem stori kaj dobrega.

Gabriel Kavčič, novomašnik

OZNANILA

 • Od 26. do 28.6. bo v Ledinah tridnevnica ob pripravi na novo mašo. Vsak dan bo uro pred sv. mašo adoracija in molitev za nove duhovne poklice, duhovnik (Blaž Lapanja, Rafko Klemenčič, Franc Kavčič) pa bo na razpolago za sv. spoved. Vabljeni, da se vsi župljani udeležimo te duhovne priprave na novo mašo. Danes, v nedeljo bo v Sp. Idriji ob 9h sv. maša in po njej procesija. Procesijo spremljamo v molitvi in tišini, kar je izraz naše vere v Jezusa v Najsvetejšem zakramentu!
 • sredo bodo v Sp. Idriji ob 20h skupne pevske vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek, 29.6. bo na Sv. Gori ob 17h posvečen v duhovnika Gabriel Kavčič. Organiziran bo avtobusni prevoz. Odhod avtobusa iz Ledin bo ob 14h in iz Sp. Idrije ob 14.30. Prijave sprejemata Rozina Kutin in Mateja Kavčič.
 • V petek bodo v Ledinah ob 20h skupne pevske vaje za mešani pevski zbor.
 • Ob pripravi na novo mašo v Ledinah naprošamo vse gospodinje iz obeh župnij, da bi spekle sladke dobrote. Zbiranje peciva: v škatle na dno peki papir ali alu folija, če prinesete v svojih škatlah jo spodaj podpišite, da se ne izgubi. Pecivo za Sveto Goro se zbira v  sredo od 20h-21h v župnišču (potica, ocvirkovca, piškoti, suho pecivo). Za novo mašo pecivo prinesite v soboto od 14h do 15h pri Emilu Kopač v garaži. Delilo se bo v škatlah. Za dodatne informacije se obrnite na ga. Matejo Kavčič.
 • Od 10. – 15.7. se bomo s strežniki, pevci in mavričarji iz obeh župnij odpravili na počitnice v Strunjan. Sprejemamo prijave!
 • V nedeljo, 16.7. bomo na Vrsniku obhajali češnjevo nedeljo. Sv. mašo bo vodil novomašnik Gabriel Kavčič. Pridne gospodinje naprošam, da spečejo dobrote.
 • V nedeljo, 23.7. bomo obhajali Krištofovo nedeljo. Skupaj bomo prosili, da nam Bog na priprošnjo sv. Krištofa deli svoj blagoslov in nas varuje na vseh naših poteh. Svoje avtomobile boste zapeljali mimo stopnic. Prejeli boste Krištofovo podobico, v košaro pa lahko oddali svoj dar za misijonsko vozilo.
 • V nedeljo 27.7. bomo v Ledinah obhajali praznik sv. Jakoba.
 • V sredo, 25.7. bo v Idr. Krnicah sv. maša za zakonske pare. Lepo vabljeni vsi zakonci, kjer bomo prosili sv. Ano in Joahima naj vas varujeta in podpirata na vajini skupni poti. Pri sv. maši boste obnovili zakonsko obljubo. Mašo bo vodil novomašnik Gabriel.
 • Mlade vabim na festival Mladih v Medžugorju, od 31. julij do 6. avgust 2017 z geslom: “Naj vaša ljubezen vse bolj raste”. Cena romanja je 165€. Prijave sprejema Maruška Šinkovec na gsm 031 695 658.
 • Ob pripravi na novo mašo v Ledinah naprošamo vse gospodinje iz obeh župnij, da bi spekle sladke dobrote. Za dodatne informacije se obrnite na ga. Matejo Kavčič.
 • Iz Medjugorja je priromal kip KRALJICE MIRU z namenom, da bo obiskal vsako družino, vsako srce. Kip Medjugorske Marije bo začel svojo pot romanja po Ledinah. Pri vsaki hiši naj bi ostal en dan. Priložena bo spominska knjiga. Povabljeni, da se cela družina zbere pri molitvi, se zahvali za vse prejeto, tudi za “našega” diakona Gabrijela.

POTEK DOGODKOV V “NOVOMAŠNEM ” TEDNU

 • Ponedeljek – sreda (26. – 28. junij): TRIDNEVNICA PRED NOVO MAŠO
  Tridnevnica je ena najpomembnejših oblik duhovne priprave na novo mašo! Vsak večer bomo ob 18.00 molili pred najsvetejšim, nato pa bo vsak dan z nami drug duhovnik, ki bo spovedoval ter ob 19.00 vodil sveto mašo.
 • Četrtek, 29. junij ob 17.00: MAŠNIŠKO POSVEČENJE NA SVETI GORI
  Trenutek, ko bo Gabriel postal duhovnik. In v moči duhovniškega posvečenja bo od takrat naprej spovedoval, maševal … nova maša je pravzaprav le »posledica« mašniškega posvečenja!
 • Sobota, 1. julij ob 18.00: SPREJEM NOVOMAŠNIKA POD ŽUPNIJSKO CERKVIJO
  To je izjemno lep dogodek, ko župnija sama sprejme novomašnika – če je nova maša naslednji dan za goste od vsepovsod, je sprejem novomašnika praznovanje župnije v malem. Povabljeni vsi, da se zberemo pod cerkvijo in pred vežico (ne v cerkvi!), nato sledi sveta maša z blagoslovom novih prtov, novomašnikovega keliha in novomašnega plašča, ki ga novomašniku podari prav župnija!
 • Nedelja, 2. julij: Ob 10.00: SLOVESNA SVETA MAŠA
  To je prva sveta maša, ki jo novomašnik vodi v domači župniji. Ker se pričakuje veliko ljudi, bo maša potekala »na plat«, zato molimo za lepo vreme!
 • Ob 17.00: LITANIJE Matere Božje v Ledinskih Krnicah
  Povabljeni prav vsi župljani, da se prek Matere Marije skupaj zahvalimo za vse lepo, kar nam Gospod daje, tudi za naše (nove) duhovnike.
 • Ob 18.00: Večerja in druženje v šotoru pod gasilskim domom

Povabljeni, da se tudi zvečer skupaj poveselimo in sproščeno rečemo kakšno besedo.

 • Ponedeljek, 3. julij ob 19h: ZAHVALNA SVETA MAŠA
  V ponedeljek, ko so slovesnosti končane, ste vsi, ki ste sodelovali pri pripravi nove maše, lepo povabljeni, da se udeležite svete maše in »piknika« po njej. Še posebej pričakujemo vse klekljarice, pevce, člane župnijskih svetov, sodelavke/ce Karitasa, in tako naprej. Še ena lepa priložnost, da se poveselimo in v miru rečemo kakšno besedo.

VSEM ŽE V NAPREJ VELIK »BOG POVRNI« ZA VSE DOBRO IN LEPO, KAR STORITE ZA NAŠO ŽUPNIJO, NOVO MAŠO IN NOVOMAŠNIKA!

2017-07-17T21:35:30+00:00