6. velikonočna nedelja

Oznanila 6. velikonočna nedelja.pdf

Odlomki Božje besede na 4. Velikonočna nedeljo: Apd 2,14.36-41; 1 Pt 2,20-25; Jn 10,1-10

Mašni nameni

Moje zapovedi

Za časa Jezusovega delovanja v Palestini je bilo na nek način zanimivo biti njegov učenec. Učenci so z Jezusom doživeli veliko zanimivega. Pomislimo na mnoge pogovore s farizeji, ki jih je intelektualno in moralno močnejši Jezus duhovito zavračal, čeprav so ga vedno znova hoteli ujeti v nastavljene zanke. Učenci so čutili, da je z Jezusom Božji prst ob mnogih dejanjih, ki so jim bili priče. V Jezusu so občudovali veliko osebnost – Mesijo, ki bo judovski narod rešil suženjstva. Sebe so že videli na pomembnih položajih v bodočem kraljestvu. Z Jezusovo aretacijo in smrtjo, pa je bilo konec sanjarjenja. Na Oljski gori so se učenci razbežali, ko so videli, da se je Učenik predal svojim sovražnikom. Peter ga je kmalu celo zatajil. Tudi novico o praznem grobu so najprej sprejeli z nevero. Dva učenca sta se vrnila domov. Skratka, ko med učenci ni bilo več Jezusa v vidni podobi, je začela skupnost razpadati. Zato je Jezus pri zadnji večerji učencem obljubil, da jih ne bo pustil same, ampak jim bo dal drugega Tolažnika. “Kakšen človek je to«, so se učenci večkrat spraševali, ko so bili priče, kako je Jezus odpuščal grehe, izganjal hude duhove, na novo razlagal postavo, ozdravljal ter delal druga velika znamenja. Vse to je učence privedlo do spoznanja in priznanja, da je Božji Sin. Na presenečenje pa so naletele njegove besede: “Vi ste v meni in jaz v vas”. Ko je Jezus videl začudene obraze je pristavil: “V tistem času boste spoznali, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas.” Za Binkošti se bo zgodilo, kar sedaj ne morejo doumeti. Nič več ne bo vidnega Jezusa med njimi, ampak njegov Duh bo v njihovih srcih. Kot je bil Jezus temelj, gonilna sila v apostolski skupnosti, tako bo v novi skupnosti – Cerkvi, njegov Duh. Na Binkošti se je izpolnila Jezusova prerokba: “Vi ste v meni in jaz v vas.” Kar se je takrat začelo, se nadaljuje do današnjega dne. Skozi vsa stoletja so živeli ljudje: žene in možje, šolani in ljudje brez vsakih šol, duhovniki in neduhovniki, ki so pričali, da Bog prebiva v njihovih srcih. Prerokbo “Vi ste v meni in jaz v vas”, živi Cerkev do današnjega dne in jo bo živela do konca časov. Brez tega ni bi imela temelja, ne moči za spreobrnjenje in napredek. Vedno znova moli Cerkev z Marijo in apostoli: “Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.”


ŠMARNICE 2017

Letos praznujemo tristoletnico kronanja podobe svetogorske Matere Božje, ki že več kot štiristo petdeset let kraljuje na Skalnici in kliče Slovence, naj na vseh ravneh življenja zaupajo v Njeno priprošnjo ter molijo in delajo za edinost tako med kristjani kot tudi v narodu.

Z letošnjimi šmarnicami za otroke z naslovom Čudež na Skalnici nam želi avtorica Kristina Tičar približati nastanek primorske božje poti na Sveto goro in nas povabiti k iskrenemu češčenju Marije, da bi Njenemu varstvu vedno znova izročali sebe in svoje bližnje.


 • V mesecu maju smo začeli s šmarnično pobožnostjo z naslovom “ČUDEŽ NA SKALNICI”. Letos praznujemo tristoletnico kronanja podobe svetogorske Matere Božje. Vsi, posebej še otroci ste vsak večer VABLJENI k šmarnični pobožnosti in petim litanijam Matere Božje v Sp. Idriji in Vrsniku ob 19h ter v Idr. Krnicah ob 17h in Ledinah ob 18h. STARŠI SPODBUDITE SVOJE OTROKE K UDELEŽBI.
 • Danes, v nedeljo bo romanje ob Marijinih kapelicah. Zbirno mesto je ob 14h na mostu za Jagršče. Zaključili bomo z litanijami Matere Božje v Idr. Krnicah.
 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje za starše prvoobhajancev.
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji ob 20h vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bomo obhajali praznik Gospodovega vnebohoda. Vabljeni k sv. maši.
 • V četrtek bodo v Ledinah ob 20h vaje za mešani pevski zbor.
 • V petek bo v Sp. Idriji po sv. maši mladinsko srečanje.
 • V soboto bo organizirano romanje za krasilke in čistilke na Kurešček. Odhod avtobusa bo 7h iz Led. Razpotja in v Sp. Idriji ob 7.30. Še prosta mesta.
 • V nedeljo bo pri sv. maši pričeval Don Turbitt iz ZDA na temo, kako je mogoče v moči in ob navdihih Svetega Duha z Jezusom graditi vedno bolj oseben odnos, živeti drugače, polnejše, srečnejše, svobodneje, predvsem pa mirneje.
 • V nedeljo bo v Idr. Krnicah ob 15h srečanje in piknik z letošnjimi birmanci in starši.
 • V soboto, 3.6. bo v Sp. Idriji v župnijskem domu ob 15h srečanje starejših iz naše župnije. Vsi župljani ste naprošeni, da jih osebno povabite in spodbudite, da se srečanja udeležijo. Pred sv. mašo bom na razpolago za sv. spoved, med sv. mašo bom podelil zakrament bolniškega ozdravljenja.
 • Od 10. – 15.7. se bomo s strežniki, pevci in mavričarji iz obeh župnij odpravili na POČITNICE v Strunjan. SPREJEMAMO PRIJAVE!
 • Iz Medjugorja je priromal kip KRALJICE MIRU z namenom, da bo obiskal vsako družino, vsako srce. Kip Medjugorske Marije bo začel svojo pot romanja po

2017-06-05T23:16:24+00:00